Net na een ongeluk is het voor de meldkamer vaak lastig te bepalen wat er precies aan de hand is en welke hulpdiensten ingeschakeld moeten worden. Een autonome drone die snel op locatie is, kan helpen een goed beeld van de crisissituatie te schetsen.
Hogeschool Saxion ging op zoek naar een snelle, kosteneffectieve en hoogwaardige veiligheidsdrone, die 24/7 autonoom ingezet kan worden. Met oog voor de juiste combinatie van juridische en technologische aspecten ontwikkelden zij The BEAST. Deze drone maakt gebruik van videobeelden, een hittecamera en reukorgaan, is in staat zelfstandig gebouwen, bomen en vogels te ontwijken en kan binnen twee minuten ter plaatse zijn.
The BEAST
Runner up in de prestigieuze Prins Friso Ingenieursprijs 2021
Meer dan onderwijs
Lector Abeje Mersha van het lectoraat Mechatronica op de Saxion-website: “Veel mensen denken misschien dat Saxion zich als hogeschool alleen bezighoudt met onderwijs, maar dat is natuurlijk niet het enige dat we doen. Met ons toepassingsgerichte onderzoek bedienen we onze partners, zowel uit de commerciële als de publieke sector, en bereiden we onze studenten voor op de meest innovatieve technieken.”
Met ons toepassingsgerichte onderzoek bedienen we onze partners, zowel uit de commerciële als de publieke sector, en bereiden we onze studenten voor op de meest innovatieve technieken
Abeje Mersha, Lector Mechatronica
Prins Friso Ingenieursprijs
The BEAST was runner up in de prestigieuze Prins Friso Ingenieursprijs 2021, van Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) – een prijs voor ingenieurs die hun kennis inzetten om een maatschappelijk probleem op te lossen. Het RAAK-mkb-project is een samenwerking tussen Saxion, NHL Stenden, Universiteit Twente, acht mkb-bedrijven en vijf publieke organisaties, waaronder Rijkswaterstaat, politie en brandweer. Het project startte begin 2020 en loopt tot januari 2022.
Drone-technologie
Mede dankzij steeds goedkopere en kleinere processors en sensoren, nemen drone-technologieën en -toepassingen een vlucht. Met name in civiele sectoren als veiligheid, landbouw en logistiek. De EU verwacht dat deze snelgroeiende markt over tien jaar tienduizend banen oplevert, met alleen al in Europa een economische impact van tien miljard euro per jaar.