AI is in onze tijd wat elektriciteit was in de negentiende eeuw of de verbrandingsmotor in de twintigste eeuw, stelt het WRR-rapport. De erkenning voor de impact van AI is volgens Willemsen niet meer dan terecht. “We zien het overal om ons heen: als je goed snapt hoe je waarde uit data haalt, kun je de concurrent te snel af zijn. Oude, gevestigde bedrijven worden ingehaald door toetreders die datagedreven werken en gebruikmaken van slimme algoritmes om doorbraken te creëren. Zowel grote bedrijven als mkb-ondernemingen zijn op de hoogte van deze ontwikkeling, maar ze hebben ook grote uitdagingen om met de trend mee te bewegen. Zoals; waar haal ik kennis en technisch talent vandaan? En hoe zorg ik voor succes binnen mijn organisatie en hoe train ik mijn personeel? Met de AI-hub proberen we ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen bij deze vragen.”
Geen ‘holy grail’
Het WRR-rapport stelt dat AI de overstap maakt van het lab naar de samenleving. De brede toepassing van AI maakt het interessant voor allerlei partijen in tal van maatschappelijke gebieden. Volgens Willemsen is het verstandig hier de verwachting wat te temperen. “AI is een technologie met een grote maatschappelijke impact, maar de ontwikkeling ervan gaat sinds de jaren vijftig met ups en downs. Hoewel er prachtige projecten zijn op het gebied van gezondheid, voeding, energie, industrie en onderwijs, is het zeker geen ‘holy grail’ die alle problemen oplost. In de sessies die wij voor de AI-hub Oost-Nederland organiseren, merken we ook dat de toepassing van de technologie in veel sectoren nog in de kinderschoenen staat.”
Volgens Willemsen zijn hier verschillende oorzaken voor. Een belangrijk knelpunt in alle sectoren is de beschikbaarheid van bruikbare data en de mogelijkheid om dit te delen. Daarnaast is certificering een grote uitdaging. “Veel bedrijven willen zekerheid, terwijl het niet mogelijk is om een volledig fool-proof systeem te ontwikkelen. De voorbeelden van bias, als het algoritme vooringenomen resultaten produceert, zijn talrijk. Of neem neurale netwerken die complexe patronen ontdekken, daar gebeuren dingen die ook wetenschappers niet kunnen verklaren. Dit maakt marktintroductie van AI dikwijls ingewikkeld. Laat staan dat een mkb-onderneming het aandurft in te stappen.”
Aandacht voor praktische toepassingen
Het is een wankel evenwicht: te hooggespannen verwachtingen leiden tot ondoordachte toepassingen, terwijl angst voor de technologie zorgt voor het missen van kansen. Er zou meer kennis over AI moeten zijn en dan vooral over de werking in de praktijk. Willemsen: “De demystificatie van AI, zoals ze dat noemen, is juist voor ondernemers heel belangrijk. Wat heb ik er aan en hoe kan ik mijn strategie daarop aanpassen? Geen vergezichten schilderen, maar praktijkvoorbeelden geven. Neem de groente- en fruit-scanners van OneThird, waarmee door de combinatie van data en camerabeelden met behulp van AI de kwaliteit van een product wordt bepaald. Of de slimme software-oplossing van ScreenPoint, die AI inzet om mammogrammen beter te interpreteren en zo sneller en nauwkeuriger borstkanker kan diagnosticeren.”
AI-hub Oost-Nederland
De AI-hub Oost-Nederland helpt bedrijven die AI-technologie en data science gebruiken of dat graag zouden willen. De hub brengt bedrijven, onderzoekers en talent samen om aan gemeenschappelijke doelen te werken. Daarnaast is er een loketfunctie voor mkb-ondernemers voor allerhande vragen en om op een laagdrempelige manier contact met partijen in het ecosysteem te leggen. “Het WRR-rapport hamert op inbedding van AI in alle lagen van de samenleving, van overheid tot bedrijfsleven en van universiteit tot starter. In Oost-Nederland dragen we ons steentje bij door een plek te creëren waar kennis samenkomt en wordt vertaald naar slimme samenwerkingen, met tastbaar resultaat op het gebied van gezondheid, voeding, energie, industrie en onderwijs. Hiermee trekken we ondernemend talent naar de regio en zijn we een interessante plek voor internationale ondernemingen en startups. Een mooie ambitie, die niet alleen het verdienvermogen van Oost-Nederland versterkt maar ook bijdraagt aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen”, zegt Willemsen.
Ook aan de slag met AI? Neem contact op met Chris Willemsen en bezoek www.aihub-oost.nl.