SAIA Agrobotics automatiseert de glastuinbouw

SAIA Agrobotics automatiseert de glastuinbouw

Cases

SAIA Agrobotics ontwikkelt robots die menselijke handelingen in kassen kunnen overnemen. “Na jaren van onderzoek is de techniek nu klaar om commercieel te worden ingezet.”

Voor telers in de glastuinbouw is het steeds lastiger om medewerkers te vinden. Dit komt met name doordat veel van de werkzaamheden in de kas fysiek zwaar en monotoon zijn. In deze sector is de vraag naar automatisering dan ook groot.

Knippen en oogsten
De focus van SAIA, een tech spin-off van Wageningen University & Research (WUR), ligt op het robotiseren van menselijke handelingen in de kas. “Bijvoorbeeld het blad knippen of het oogsten. Dat is nu vaak nog handwerk, terwijl het ook door een robot kan worden gedaan”, aldus Ruud Barth. Barth is directeur van SAIA en werd door het FD benoemd tot een van de Jonge Talenten van 2020 – vernieuwers van maximaal 35 jaar die de toon zetten in Nederland en daarbuiten.

Video: A Deleaf Robot

“Voor een standaard formaat kas gaat het om tientallen miljoenen bladeren en vruchten die per jaar moeten worden geknipt of geplukt”, vervolgt Barth tegenover Oost NL. “We zien dat robots nu stapsgewijs dat werk kunnen gaan overnemen; de techniek is de afgelopen tijd enorm verbeterd.” Daarbij kijkt SAIA verder dan alleen de robotica: “We ontwikkelen een integrale systeemoplossing, waar ook teeltsysteem en rassenoptimalisatie worden meegenomen.”

Na jaren van onderzoek is de techniek nu klaar om commercieel te worden ingezet.

Ruud Barth, directeur van SAIA

Investeringen
SAIA Agrobotics kan haar roboticatechnologie verder ontwikkelen met de investeringen die het eind vorig jaar aantrok. Enerzijds uit de Thematische Technology Transfer (TTT) fondsen, die zijn opgebouwd rondom een partnerschap met de vier Nederlandse technische universiteiten, TNO en RVO. Anderzijds vanuit ION+, een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland, waar Oost NL fondsmanager van is.

Barth: “Telers kunnen niet wachten als we ze spreken. Met deze investeringen hopen we zo snel mogelijk een oplossing te kunnen bieden. De afgelopen twintig jaar heeft de WUR veel ervaring opgedaan in de glastuinbouw met robots – we zien dat de techniek nu rijp is om commercieel in te zetten.”