Valtes: innovatie met AI om mantelzorg te ondersteunen

Cases Gezondheidszorg

Met de toenemende druk op het Nederlandse zorgsysteem groeit ook de druk op mantelzorgers, de onbetaalde steun die familieleden en vrienden bieden aan dierbaren. Deze informele zorg brengt echter vaak grote uitdagingen met zich mee: fysiek, emotioneel en financieel. Startup Valtes biedt een innovatieve oplossing door kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten om informele zorgverleners te ondersteunen. Co-founders Erjen Derks en John Beuving delen hun missie, uitdagingen en toekomstvisie.

Valtes: een combinatie van maatschapelijke, politieke en technologische expertise

Valtes is in 2023 opgericht door Erjen Derks, oud-wethouder in het sociaal domein en gezondheid en lid van het algemeen bestuur van GGD Drenthe, en John Beuving, een expert in AI met meer dan 20 jaar ervaring binnen het vakgebied, waaronder zorg. Met elkaar hebben ze een bedrijf opgericht dat technologie en maatschappelijke impact naadloos combineert. Het doel van Valtes: mantelzorgers grip geven op hun situatie zodat ze niet meer achter de feiten aanlopen, en gemeenten hierbij ondersteunen.

De innovatieve aanpak van Valtes bleef niet onopgemerkt: afgelopen jaar won Valtes de Publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs 2024 met bijna 30% van de stemmen. Deze prijs is een erkenning voor hun waardevolle bijdrage aan de zorgsector en bevestigt dat er in de samenleving een behoefte is aan impactvolle oplossingen voor mantelzorgers.

AI-gedreven innovatie: een team van experts

Het succes van Valtes wordt gedragen door een team van uitzonderlijke kwaliteit. Binnen het team werken experts met jarenlange ervaring op het gebied van AI, waaronder PhD's en postdocs. Samen met professionals uit de zorg en oud-mantelzorgers zorgen zij voor een combinatie van  diepgaande technische kennis en praktische ervaring waardoor Valtes in staat is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die zo impactvol mogelijk zijn. “Ons team begrijpt niet alleen de technologie, maar ook de menselijke kant van zorg,” licht John Beuving toe. “Hierdoor kunnen we AI toepassen op een manier die echt waarde toevoegt voor mensen die de zorg hebben voor anderen.”

"We willen mantelzorgers gemoedsrust en grip op hun situatie geven door betrouwbare en gebruiksvriendelijke en persoonlijke technologie." – John Beuving, Co-founder & CTO Valtes


Geavanceerde producten voor mantelzorg

Met deze expertise ontwikkelde Valtes twee producten om mantelzorgers te ondersteunen:

1.    De Valtes app: Bijna 85% van de mantelzorgers heeft moeite om de juiste informatie te vinden. Valtes maakt, op basis van omstandigheden, een gepersonaliseerde dagelijkse selectie van passende tips, financiële aandachtspunten, ervaringsverhalen, bijeenkomsten en behulpzame organisaties, en biedt dit aan via een gratis app aan mantelzorgers. Dankzij AI wordt de content gepersonaliseerd op basis van een database vol informatie vanuit betrouwbare partners zoals MantelzorgNL.

2.    Radar-oplossing voor monitoring: Ook heeft Valtes een innovatief radarsysteem in ontwikkeling, dat dagelijkse activiteiten monitort en afwijkingen detecteert zoals frustratie of valpartijen. AI analyseert de gegevens en biedt inzichten die zorgverleners in staat stellen proactief in te grijpen. “De volgende stap is om onze radar-technologie te trainen zodat het verder gaat dan alleen detectie; we werken aan voorspellende functionaliteit om toe te kunnen werken naar preventie en de druk op het zorgsysteem te kunnen verlichten,” vertelt John Beuving.

AI als drijvende kracht

Kunstmatige intelligentie speelt een cruciale rol in beide producten. De app maakt gebruik van een aanbevelingssysteem en combineert geavanceerde taalmodellen met slimme informatieophaling (Retrieval-Augmented Generation, RAG) om via een digitale assistent niet alleen gepersonaliseerde antwoorden te bieden, maar ook proactieve begeleiding en waardevolle inzichten. De radar maakt gebruik van geavanceerde AI om patronen en afwijkingen te herkennen. "AI maakt onze oplossingen intelligenter, efficiënter, gebruiksvriendelijker en bovenal persoonlijker" legt John uit. "Het zorgt ervoor dat informele zorgverleners snel toegang krijgen tot de juiste informatie en ondersteuning."


Samenwerken met gebruikers: de sleutel tot succes

Valtes staat de gebruiker centraal. Het bedrijf past een gebruikersgerichte ontwikkelaanpak toe, waarbij informele zorgverleners in elke fase worden betrokken: van probleemdefinitie tot co-creatie en testing. Door middel van interviews, hackathons, focusgroepen en A/B-testen wordt continu feedback verzameld en verwerkt. Daarnaast omarmt Valtes het citizen science model om een gebruikerspool op te bouwen. Dit stelt hen in staat oplossingen te creëren die écht aansluiten bij de behoeften van zorgverleners.Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan toegankelijkheid. “We werken samen met (digi)taalambassadeurs van Biblionet Drenthe. Mensen die laaggeletterd of digitaal minder vaardig zijn testen onze app en geven proactief feedback. “Dit heeft al geleid tot veel belangrijke aanpassingen, waarvan enkele de komende maanden nog zullen worden doorgevoerd.” licht Erjen Derks toe.


Toekomstvisie: van personalisatie naar échte maatwerkzorg

De toekomstplannen van Valtes zijn ambitieus. Op korte termijn ligt de focus op het uitbreiden van het aantal samenwerkingen met gemeenten en welzijnsorganisaties om de Valtes-app verder te kunnen uitrollen binnen Nederland.  “Op dit moment is de Valtes-app al in meer dan 250 gemeenten gedownload door mantelzorgers. Om de app gratis te kunnen aanbieden en de juiste informatie aan te bieden, hebben we de samenwerking met gemeenten of welzijnsorganisaties nodig.” licht Erjen Derks toe. Daarnaast worden er grote stappen gezet in de ontwikkeling van de radar. Op lange termijn wil Valtes de verschuiving maken van personalisatie naar echte maatwerkzorg door AI verder te verfijnen en op grote schaal te implementeren.
"We willen mantelzorgers gemoedsrust en grip op hun situatie geven door betrouwbare en gebruiksvriendelijke en persoonlijke technologie," aldus John. “Ons doel is om echt verschil te maken in hun dagelijks leven.”

Valtes bewijst hoe AI kan bijdragen aan een menselijke, toegankelijke zorgervaring. Door technologie en samenwerking slim te combineren, maken ze het leven van mensen die zorg hebben voor familie, vrienden en buurtgenoten een stukje makkelijker.
 

Icon