Meer dan 120 deelnemers uit heel Nederland, waaronder 30 bedrijven, 20 zorgorganisaties, universiteiten, hogescholen, netwerkorganisaties en overheden, bespraken diverse kansen en uitdagingen. Pieter Jeekel, voorzitter van de werkgroep Gezondheid en Zorg van de NL AIC, trad op als dagvoorzitter en gaf een overzicht van het mooie 2023, en de plannen voor 2024 vanuit AiNed en de NL AIC.
Als kick-off deelde Wilco Kleine van het Deventer Ziekenhuis inzichten over het gebruik van data voor een betere zorg en efficiëntie. Het belang van regionale samenwerking in datadeling werd benadrukt. Lieke Poot van het Isala (ziekenhuis), Arnoud van der Maas van het Radboudumc, Marieke van Buchem van het CAIRELab LUMC en Machteld Boonstra van het Amsterdam UMC spraken vanuit eigen ervaringen over strategieën voor datadeling.
Het thema markttoegang tot de zorg en de uitdagingen voor AI-applicaties werden besproken door Wil Philipsen (Health Valley Netherlands Valley) met presentaties van Heikki Pitkänen (Lean Entries) en Leo Jetten (ZonMw). Een pilot met Lean Entries in Oost-Nederland wordt binnenkort afgerond.
Het ophalen van vragen uit de zorg bleek een uitdaging, zoals gemodereerd door Chris Willemsen (AI-hub Oost-Nederland). De discussie met Margot Rakers (HealthInnovaitors), Arne Schoenmakers (SpartnerS organisatieadvies), en Ilse Kant (AI-expertisecentrum Implementatie) bood veel waardevolle inzichten.
Tot slot werd aandacht besteed aan Generatieve AI. Wat is er nu beschikbaar, wat is er op korte termijn mogelijk, wat zien we in het buitenland, en waarom de ontwikkeling van GPT-NL? Bart-Jan Verhoeff van het Expertisecentrum Zorgalgoritmen gaf een inkijk in hoe in zijn werk ermee wordt omgegaan. Jildau Bouwman van TNO is betrokken bij het in kaart brengen van de goede generatieve AI voorbeelden en Saskia Lensink van TNO nam aanwezigen mee in het belang en de mogelijkheden van een goed Nederlands taalmodel voor Generatieve AI.
Mogelijk gemaakt door o.a. Health~Holland.