AI in Robotics event: Inspiratie en innovatie in Landbouw en Zorg

AI in Robotics event: Inspiratie en innovatie in Landbouw en Zorg

Nieuws

Het AI in Robotics Event, georganiseerd door AI-hub Oost-Nederland, bracht professionals en experts samen om de nieuwste ontwikkelingen in AI en robotica te verkennen Dankzij inspirerende verhalen van onze sprekers en de enthousiaste deelnemers werd het een energieke en leerzame dag. Samen verkenden we hoe slimme technologieën kunnen bijdragen aan een duurzamere en betere toekomst.

Hoogtepunten van de dag
Gastheer Steven van Roon (Robotics Center) opende het evenement en introduceerde keynote spreker Prof. Dr. Artzmüller. Hij benadrukte het belang van hoogwaardige data voor schaalbare robotoplossingen en wees op mensgerichte, uitlegbare en betrouwbare AI als essentiële bouwstenen voor geïntegreerde AI-systemen.

Workshops en praktijkvoorbeelden
Tijdens de workshops kregen de deelnemers waardevolle inzichten in AI-toepassingen binnen agrifood en medtech.

  • Jan Benders (HAN University of Applied Sciences) introduceerde ROS 2, een open-source platform dat samenwerking tussen sectoren zoals automotive, landbouw en gezondheidszorg stimuleert. Zijn presentatie toonde aan hoe gedeelde technologieën nieuwe mogelijkheden kunnen ontsluiten.
  • Tim Kreukniet (Trabotyx) liet autonome wiedrobots zien die door modderige velden navigeren, terwijl Willem-Jan (Ambee) soortgelijke technologieën demonstreerde in logistieke zorgrobots die zich door chaotische ziekenhuisomgevingen bewegen. Beiden benadrukten de uitdagingen van het aanpassen van robots aan specifieke werkomstandigheden.
  • Job Oostveen en Joke Bruining (TNO), samen met Carin Jansen en Heidi van Mierlo (Mijzo), bespraken obstakels bij het creëren van haalbare en schaalbare robotoplossingen. Ze onderstreepten hoe een ‘collaborative business model’-aanpak kan helpen deze uitdagingen te overwinnen.

Robots en menselijke interacties

  • Nikita Sharma (Valtes) demonstreerde hoe AI-chatbots zorgverleners kunnen ondersteunen in emotioneel beladen situaties.
  • Bob Schadenberg (Universiteit Twente) belichtte de complexiteit en ethische dilemma’s van AI-implementatie, waarbij hij het belang benadrukte van zorgvuldige overwegingen bij de inzet van AI-systemen.

Marloes van der Burgt (Ambee), Erik Pekkeriet (WUR) en Lenardo Gijsbertsen (Assistive Innovations) toonden hoe robots menselijke interacties kunnen interpreteren en daarop kunnen reageren. Ze benadrukten dat robots kunnen bijdragen aan een toekomst zonder pesticiden, maar ook praktische hulpmiddelen kunnen bieden, zoals een robotarm die helpt bij drinken.

"Mensen willen geen levende robots worden."

Guido van Gageldonk (BOM) en Bernke Papenburg (Rijnstate) deelden hun ervaringen met geavanceerde AI-vision toepassingen. Ze demonstreerden dat, hoewel de technologie al ver ontwikkeld is, de grootste uitdaging ligt in de laatste fase: het ontwikkelen van producten die zowel technisch uitmuntend als praktisch inzetbaar zijn. Innovaties in autonome chirurgie benadrukten hoe AI de ergonomie voor medisch personeel verbetert en leidt tot betere patiëntresultaten.

Financiering en samenwerking
Anne Bergen, Gregory Clare en Steven van Roon (Universiteit Twente) sloten de dag af met praktische inzichten over het financieren van AI- en roboticaonderzoek. Hun levendige discussie gaf inzicht in hoe bedrijven en onderzoekers toegang kunnen krijgen tot de middelen die nodig zijn om innovatie te versnellen.