Het effect van veranderingen in leefstijl verschilt sterk per persoon. Het hangt af van iemands genen, eetpatroon, activiteit en de omgeving waarin diegene leeft. Door data over deze factoren met elkaar te combineren, ontstaat diepgaander inzicht in de effecten van leefstijladviezen.
Gezondheid en voeding
Het nationale Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) opende eerder dit jaar een nieuw lab gericht op gezondheid en voeding. Dit OnePlanet ICAI-lab for Precision Health, Nutrition and Behavior is een samenwerking tussen onder andere de Radboud Universiteit, OnePlanet Research Center, Radboudumc en Wageningen University & Research (WUR).
In het ICAI Lab werken zeven PhD studenten en twee postdocs. Zij werken onder andere aan de ontwikkeling van nieuwe sensoren, algoritmes, chatbots en apps die gepersonaliseerde ondersteuning geven op het gebied van gezondheid en (eet)gedrag.
Persoonlijke aanpak
Het lab wordt gecoördineerd door wetenschappelijk directeuren Guido Camps (WUR) en Tibor Bosse (Radboud Universiteit). Bosse vertelt op de WUR-website: “Dit lab geeft ons de kans flinke stappen te zetten in de toepassing van Artificial Intelligence op het gebied van voeding en gezondheidszorg. De persoonlijke aanpak gecombineerd met technische middelen levert een bijdrage aan een benodigde omslag in ons eetgedrag.”
Camps vult aan: “Door onze krachten te bundelen denk ik dat we echt een bijdrage gaan leveren aan het vakgebied. We weten dat het maken van voedingsadviezen in de praktijk behoorlijk tijdrovend is. Door gebruik te maken van slimme apps kan de belangrijke intermenselijke kant binnen voedingsadvies en (eet)gedrag nog meer aandacht krijgen.”