Energie

Nederland wil in de komende tien jaar grote stappen zetten om de hoeveelheid geproduceerde hernieuwbare energie en de elektrificatie van de warmtevraag en mobiliteit te stimuleren. Deze wens vereist een complete en zeer complexe omslag in het energiesysteem. Het fossiele, centrale energiesysteem verandert in een decentraal systeem op basis van hernieuwbare energie. Algoritmen en AI kunnen een significant verschil maken bij de versnelling van deze transitie en bij het realiseren van een efficiënt en duurzaam energiesysteem.

Bij beslissingen rondom de energietransitie, zoals investeringen in infrastructuur of plaatsing van hernieuwbare bronnen, hangt veel af van voorspellingen, vaak op basis van beperkte data, en zijn er veel verschillende belangen. Nieuwe AI-technologie kan dit soort investerings- en ontwerpvragen ondersteunen door deze beter op feiten te funderen, door beter rekening te houden met meerdere belangen, en door de gemaakte keuzes en gerelateerde onzekerheden ook beter uit te leggen. Ontwikkeling van de benodigde technologie biedt voor Nederland een unieke kans om hierin internationaal voorop te lopen en deze technologie te exporteren.

Kansen voor een CO2-vrij energiesysteem

Daarnaast liggen er kansen voor AI bij het automatiseren van de operatie van het energiesysteem, bij het ondersteunen van energie-services en het voorspellen en automatiseren van onderhoud. De kansen en uitdagingen voor AI in deze context is in kaart gebracht in een position paper ‘AI als versneller van de energietransitie, kansen voor een CO2-vrij energiesysteem’. Dit document wordt als leidraad gebruikt voor vervolgstappen en als kapstok voor mogelijkheden en uitdagingen die we nu nog niet voorzien hebben.

Duurzaamheid

De inzet van AI biedt ook kansen voor andere maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot duurzaamheid om het verschil te maken. Bijvoorbeeld rondom gezondheid en zorg, onderwijs, landbouw en voeding, de technische industrie, de gebouwde omgeving, veiligheid, vrede en recht en het klimaat. In een aparte werkstroom brengen we de komende tijd in kaart welke kansen met betrekking tot de inzet van AI en duurzaamheid belangrijk zijn om in Nederland op te pakken.
(Bron: https://nlaic.com)

Oost-Nederland

In Oost-Nederland werken bedrijven, kennisinstellingen, overheden samen om met innovaties de energietransitie te versnellen. Daarbij ligt de focus op decentrale opwek en opslag van energieoplossingen. AI-technologie helpt onder andere bij het reduceren van grote investeringen in energienetten, de optimalisatie van energieleveringszekerheid en oplossingen die minder energie nodig hebben (Green IT en Sustainable Industries).

In Oost-Nederland werken we aan de ecosystemen:

- Hernieuwbare energie & Energie-efficiency
- Smart Energy

We bouwen projecten met ondernemers in Gelderland en Overijssel rondom thema’s als Digitalisering van energienetten (Smart Grids), Green IT, Sustainable Industries (verbruik van energie en grondstoffen) en (veilig) data delen.

Voor het domein Energie & AI nemen de Radboud Universiteit, Universiteit Twente, de energie lectoraten van de hogescholen Windesheim, Saxion en HAN  de coördinatie op zich.  Tot onze partners behoren organisaties als Kema Labs, Tennet en Alliander en initiatieven als Connectr en Arnhem Buiten Electricity Campus.  We investeren in activiteiten en technologiebedrijven die een cross-over vormen met de energiesector. Belangrijke (test) locaties op dit gebied zijn Arnhems Buiten en IPKW (Arnhem). 

Een interessant project op dit gebied is Smart Energy Hubs, een initiatief van provincie Overijssel, provincie Gelderland en Oost NL: realisatie 10 Smart Energy Hubs Oost-Nederland in Oost-Nederland. 

AI for Energy Grids Lab

Het AI for Energy Grids Lab richt zich op het ontwikkelen van methoden en tools die netgegevens gebruiken om de efficiëntie, duurzaamheid en betrouwbaarheid van het midden-laagspanningsnet te verbeteren. Het combineert de expertise van datawetenschappers, elektrotechnische ingenieurs en de nieuwste digitaliseringsprogramma's voor netdata van Alliander, met academische expertise over methoden uit de kunstmatige intelligentie (AI). Het samenwerkingsnetwerk van het lab omvat alle Nederlandse distributienetbeheerders en academische instellingen zoals de Technische Universiteit Delft, de Radboud Universiteit en de Universiteit Twente.

Make AI work

Wil je ook aan de slag met AI neem contact op. Wij helpen je graag verder. 

Contact
Velden met een * zijn verplicht
Vragen over deze branche?
Chris Willemsen programmamanager AI-hub, projectmanager Tech
tel: 06 28 85 21 15
chris.willemsen@oostnl.nl