Gezondheidszorg
Artificial Intelligence (AI) verandert wereldwijd het werk van de zorgverlener en hoe we met de gezondheid van onze burgers en de zorg voor onze patiënten omgaan. Het tempo van deze verandering versnelt. AI biedt grote kansen om de gezondheid van de bevolking te bevorderen en de toenemende druk op het Nederlandse zorgstelsel te verlichten.
Toepassing van AI voor de gezondheidszorg is breed. AI-modellen kunnen een trendverschuiving teweegbrengen van een reactief naar een proactief gezondheidszorgsysteem (preventie). Ze kunnen leiden tot snellere en betere diagnoses en voor de individuele patiënt geoptimaliseerde behandelingen. AI kan ook inzichten opleveren, die beter zelfmanagement van chronische zieken ondersteunen. Op landelijke of zelfs internationale schaal kan AI ingezet worden om sneller inzicht te krijgen in, en om in te spelen op epidemieën. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Met meerdere toepassingen kan AI ook bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek (op het juiste moment).
Nederland heeft altijd vooropgelopen op het terrein van digitalisering van de zorg en de benodigde infrastructuur. Wereldwijd zien we dat er flink wordt geïnvesteerd in AI. Dit is het moment om waardevolle Nederlandse AI-toepassingen samen op te schalen en de benodigde structurele data infrastructuur en andere randvoorwaarden (zoals financiën en kennis) op orde te brengen. Ook kunnen we samen een klimaat scheppen om te zorgen voor versnelde toepassing van innovaties op het gebied van AI in de sector gezondheid en zorg. Bron: www.nlaic.com
Gezondheidszorg & AI in Oost-Nederland
In Oost-Nederland werken bedrijven, kennisinstellingen, overheden en zorginstellingen samen om medische technologie te ontwikkelen zodat de zorg beter, sneller en minder personeelsintensief wordt. Doelgerichte zorg die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is.
In Oost-Nederland werken we aan de ecosystemen:
- Medtech Cluster Twente
- Digital Health (Nijmegen en Twente)
- Drugs Discovery & Development (Oss en Nijmegen)
Binnen deze ecosystemen bouwen we projecten met ondernemers in Gelderland en Overijssel rondom thema’s als Health & Wellbeing (preventie, zorg op afstand), Medical Imaging (decision support), Health Robotics en (veilig) data delen. We trekken op met netwerkorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven. Voor het domein Gezondheid & AI nemen de Radboud Universiteit, Radboudumc, Universiteit Twente, de health lectoraten van de hogescholen Windesheim, Saxion en HAN en Health Valley de coördinatie op zich. Belangrijke innovatieclusters en samenwerkingsverbanden zijn Health Valley, Briskr, One Planet Research Center en TechMed Center.
ICAI Labs
ICAI is het Innovatiecentrum voor Artificial Intelligence. Een ICAI Lab is een onderzoekssamenwerking tussen enerzijds een of meerdere industriële, overheids- of non-profit partner(s) en anderzijds een of meerdere kennisinstelling(en). ICAI-labs richten zich op AI-technologie, zijn naar buiten gericht en gericht op kennisoverdracht. Binnen een ICAI-lab voeren minimaal 5 promovendi onderzoek uit binnen een overkoepelend onderwerp. Op de Radboud Universiteit en het Radboudumc zijn de volgende ICAI-labs binnen het thema gezondheidszorg ingericht:
AI for Precision Health, Nutrition & Behaviour
Radboud Research Facilities
Het is mogelijk gebruik te maken van testlocaties aan de de RU en Radboudumc. Bekijk de verschillende mogelijkheden via de volgende links.
https://www.radboudumc.nl/en/research/radboud-technology-centers/deep-learning
https://www.radboudumc.nl/en/research/radboud-technology-centers/health-data
https://www.radboudumc.nl/en/research/radboud-technology-centers/imaging
Contact
Marianne Pouwer
project manager AI bij Oost NL
06 41 68 62 00
marianne.pouwer@oostnl.nl