Samenwerking tussen onderwijs, wetenschap en bedrijven staat centraal bij NOLAI. Deze unieke werkwijze van co-creatie wordt met deze subsidie voortgezet met co-implementatie. Dit betekent dat onderwijs en wetenschap hun samenwerking met innovatieve bedrijven intensiveren.
Co-implementatieprogramma
Deze tweede investering van het Nationaal Groeifonds maakt het mogelijk om de prototypes die NOLAI in co-creatie ontwikkelt, op te schalen naar producten die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Deze producten maken op een relevante manier gebruik van slimme technologie. Door hun voortraject sluiten ze direct aan op de vraag en behoefte van het onderwijs: zeer interessant voor bedrijven.
Dit programma start met een pilotproject met Lucas Onderwijs en Snappet. Samen met wetenschappers wordt de adaptieve leeromgeving van Snappet uitgebreid met zogenaamde ‘curriculum-adaptiviteit’. Leraren krijgen hiermee meer inzicht in de voortgang van leerlingen met behulp van voorspellende analyses en machine learning. Voor een goede implementatie is de samenwerking tussen AI en leraar cruciaal en in deze pilot is er dan ok veel aandacht voor de ondersteuning en begeleiding van leraren.
Bedrijvenontwikkelprogramma
De investering biedt daarnaast de mogelijkheid om een ontwikkelprogramma op te zetten voor Nederlandse startups en scale-ups in de onderwijsmarkt. Dit gaat in eerste instantie in samenwerking met Dutch EdTech, OostNL, Mercator Launch, Erasmus Centre for Entrepreneurship, Brightlands Smart Services Campus en EdTech Station.
Dit programma gaat ervoor zorgen dat bedrijven in de onderwijsmarkt betere toegang krijgen tot een netwerk van scholen, kennis en expertise. Ook krijgen die bedrijven ondersteuning om door te ontwikkelen en hun concurrentiepositie te verstevigen, wat weer bijdraagt aan de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs.
Wetenschappelijk programma
Goede digitale leer- en hulpmiddelen en slimme technologieën vormen een belangrijke voorwaarde om de kwaliteit van het onderwijs te behouden én te verhogen. Het blijft belangrijk om de kansen die AI biedt te grijpen en de risico’s te ondervangen. Daarom wordt het wetenschappelijk programma van NOLAI aangevuld met onderzoek naar de innovaties en veranderingen die nodig zijn binnen het onderwijs om brede en duurzame implementatie van AI mogelijk te maken. Zo kan NOLAI nieuwe kennis ontwikkelen, toepassen en delen.
Nationaal Groeifonds bekostigt onder meer onderzoek en innovatie
Vijf Nationaal Groeifondsprojecten hebben een aangepast projectvoorstel ingediend om een reservering of voorwaardelijke toekenning omgezet te krijgen in een (voorwaardelijke) toekenning. De adviescommissie heeft hierover positief geadviseerd. Het kabinet nam het advies van de adviescommissie volledig over. In totaal wordt aan deze projecten € 466,2 miljoen definitief toegekend en € 51,1 miljoen voorwaardelijk. De budgettaire verwerking vindt plaats bij Miljoenennota 2025.