AI inzetten tegen verspilling, nee-verkoop en personeelstekort
QSTA zet kunstmatige intelligentie (AI) in om voedselverspilling te verminderen en beter te kunnen voorspellen welke producten nodig zijn. “We gebruiken AI om te voorkomen dat producten niet meer verkocht kunnen worden omdat ze over de datum zijn. En om voorraadtekórt te voorkomen,” vertelt Kornet. “Kijk, als je boutjes en moertjes verkoopt, kun je makkelijk 1000 pallets opslaan zonder dat er iets gebeurt. Maar bij ons moet dat heel gedoseerd.”
Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelde mee in de keuze voor AI. Samen met de Erasmus Universiteit ontwikkelde QSTA een zogenaamde forecast tool.
De ontwikkeling was ‘best een moeizaam traject’. Kornet: “Het kost tijd om data te verzamelen en goed te definiëren. Dat heeft wel een jaar tot anderhalf jaar geduurd en is niet het leukste gedeelte. We hebben wel eens gedacht: moeten we hier wel mee doorgaan? Het kost veel tijd en we zagen nog geen resultaat. Maar we zijn superblij dat we hebben volgehouden. Daar plukken we nu de vruchten van!” Met de tool wist QSTA de derving met 55% terug te dringen. Ook het aantal keren dat een product niet geleverd kon worden (nee-verkoop) daalde met ongeveer 50%.
In 2023 won QSTA de ICT Award Regio Foodvalley met de FCast-tool.
“Geef niet te snel op. AI kan fantastisch werken, maar je moet het wel op de juiste manier doen."
Hoe het werkt
“De tool heeft 800 parameters,” legt Kornet uit. “Dat kan een API van het KNMI zijn, of van Buienalarm. Maar ook: wat gebeurt er op social media? Wat doet een food influencer? Welke bonusaanbiedingen zijn er? Is het Pasen, of Suikerfeest? Noem maar op.” De zelflerende tool combineert deze factoren met historische gegevens om in te schatten of en wat klanten zullen bestellen – en in welke hoeveelheid. Zo kan QSTA tijdig en gericht inkopen en voorkomt het onnodige voorraden. “Dit vergroot de kans dat we op het juiste moment de juiste voorraad beschikbaar hebben, en ook in dusdanige volumes dat we aan het eind van de week niet hoeven weggooien. Ook bespaart het 10 supply chain planners, wat gezien de arbeidsmarktkrapte winst is.”
Niet te snel willen
Een ontwikkeling met AI vraagt vaak om een lange adem. “Als je echt duurzame resultaten wil, moet je als ondernemer de balans zoeken. Je wil snel, maar het moet ook goed zijn. Als je half begint, krijg je ook halve resultaten.” Zijn advies aan andere ondernemers? “Geef niet te snel op. AI kan fantastisch werken, maar je moet het wel op de juiste manier doen. Als je denkt: ik koop een tool, stop er wat data in en het werkt... dat is niet hoe het gaat. Het duurt lang. Je moet data goed definiëren, structureren, en dat is niet de leukste fase – maar wel een noodzakelijke.”
Kennis delen
Kornet ziet het belang van samenwerken, kennisdeling en netwerken zoals onder andere de AI-hub Oost-Nederland. “Wij werken niet met één partij. We willen juist leren van iedereen, daarom is een netwerk belangrijk. Er zijn veel AI-initiatieven en events en er is altijd wel een eyeopener. Iets waarvan je denkt: hé, dat kan ook. En ik geef ook terug; ik stimuleer anderen niet te snel op te geven en te gaan voor kwaliteit in plaats van snelheid.”
Plannen voor de toekomst heeft Kornet genoeg. “We willen de percentages derving en nee-verkoop nog verder verbeteren. Daarnaast zijn we bezig om met AI alle productkenmerken automatisch te herkennen en vast te leggen. We gebruiken AI ook voor zonvoorspelling als onderdeel van ons energiemanagement. We zijn op veel fronten bezig met AI.”
