Voeding

Artificial Intelligence (AI) heeft in de AgroFood sector impact op hoe landbouw wordt bedreven en op de consumptie van voedsel. Digitalisering van de productie, handel en consumptie van voedsel biedt kansen om AI in te zetten voor efficiëntere en duurzamere voedselsystemen.

De Nederlandse AgroFood sector is niet alleen internationaal gericht, maar is op gebied van digitalisering een koploper in wereld. De productie, handel en logistiek van landbouwproducten zoals bloemen, groente en zaden is van het hoogste niveau, mede door digitalisering. Digitalisering is nu al een zeer belangrijk onderdeel van de infrastructuur, die de innovatie in de AgroFood sector mogelijk maakt.

In de glastuinbouw worden steeds meer handelingen van mensen vervangen door robots, die door AI steeds slimmer worden. De verwachting is dat de kassen op termijn volledig autonoom voedsel en sierteelt produceren. In de akkerbouw en dierhouderij is AI steeds belangrijker voor het geven van beslissingsondersteunende adviezen: Hoe pas ik gewasbescherming zo optimaal mogelijk toe? Kan ik met goede dierzorg minder preventieve medicatie toedienen aan het vee? Deze vragen worden steeds vaker met AI-technologie beantwoord.

Bij de productie en consumptie van voedsel is AI een veelbelovende techniek, die ingezet kan worden bij het voorkomen van bijvoorbeeld voedselallergieën of eetstoornissen (obesitas). Met AI wordt het voedingspatroon beter afgestemd op de individuele karakteristieke eigenschappen van de consument en kunnen zorgkosten worden verminderd.

Deze kansen om AI toe te passen brengen ook maatschappelijke uitdagingen mee. Denk aan de bescherming van de privacy van consumenten en de verschuiving van werkgelegenheid.(Bron: https://nlaic.com)



Voeding in Oost-Nederland

In Oost-Nederland werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan innovaties in duurzame voeding om de klimaatdoelstellingen te behalen en de groeiende wereldbevolking te voeden.

Samen met ondernemers in Gelderland en Overijssel bouwen we projecten rondom thema’s als Smart Farming, Food Processing, Agrifood Robotics en (veilig) data delen.

Voor het domein Landbouw, Voeding & AI werken we samen met Wageningen University & Research, Wageningen Data Science Center (WDSC), One Planet Research Center, Universiteit Twente, StartLife, Foodvalley NL en Innofood. Interessante fieldlabs op dit gebied zijn: Agro-innovatiecentrum De Marke (Zelhem), Soil Valley (Giesbeek), Fruittech Campus (Geldermalsen).

Ook is er een ELSA lab in de regio van de Wageningen University & Research. Binnen het ELSA lab van WUR worden verschillende casestudy's onderzocht, waarbij ethische, juridische en sociale aspecten worden geïntegreerd in het continue (her)ontwerp van AI voor duurzame voedselsystemen. Je kunt je aanmelden voor de LinkedIn groep van dit ELSA lab

Informatieve video's over dit lab kun je op YouTube bekijken.  

Contact

Jouke Kardolus
projectmanager Food bij Oost NL
06 22 19 80 70
jouke.kardolus@oostnl.nl

Make AI Work

Wil je ook aan de slag met AI neem contact op. Wij helpen je graag verder. 

Contact
Velden met een * zijn verplicht
Vragen over deze branche?
Chris Willemsen programmamanager AI-hub, projectmanager Tech Oost NL
tel: 06 28 85 21 15
chris.willemsen@oostnl.nl